Nieuws

  • Opendeurdag : 1 oktober Dag Van de "Erkende kaasrijper"

    Opendeurdag “Erkend Kaasrijper”  zondag 1 oktober 2017: Open van 8u tot 12.30u en van 14u tot 19u.

    Rijping is de laatste fase in de productie van kaas. Het is de kunst om textuur, smaak,
    aroma’s en korst te ontwikkelen en verder tot expressie te brengen.

    Het creëren van de best mogelijke kaas voor degene die hem zal proeven. Rijping
    is het resultaat van een complexe interactie tussen plaats, omgeving en tijd.
    Drie elementen hebben daarbij een beslissende invloed: water, temperatuur en
    lucht. De kazen verblijven enkele dagen tot zelfs meerdere maanden in onze
    rijpingskamers. En ze worden er vertroeteld !

    Het toenemende belang van productiviteit en rentabiliteit in onze sector maken
    dat dit ambacht een zeldzaam beroep geworden is.

    Ons ambacht geniet sinds
    2015 een wettelijk kader:

    het label “Erkend kaasrijper”.

    Om die titel te mogen dragen, moeten we aan de eisen van een lastenboek voldoen.

    Zijnde:

    *Het invoeren van een door het FAVV goedgekeurd autocontrolesysteem

    Een jaarlijkse interne audit op het autocontrolesysteem uitvoeren Hierdoor
    heeft u, de consument, de garantie dat we de hoogste standaard inzake
    voedselveiligheid hanteren. Daarnaast moeten we ook:

    Over minimum twee rijpingscellen beschikken.

    Een assortiment van minimum 60% rauwmelkse en minimum 17% boerenkazen aanbieden.

    Bovendien mogen de kazen niet voorverpakt zijn, maar moeten ze achter de toog versneden
    worden.

    Momenteel zijn er in België slechts vijf kaaswinkels officieel gecertificeerd:

    Hildes Kaasboetiek uit Deinze (als énige in Oost-Vlaanderen!),

    Kaasmeester Martens uit Schilde, Kaasambacht Elsen in Leuven,

    Kaas & Co in Waregem en Affineur Julien Hazard in Ukkel.

    Een perfecte rijping haalt het beste in de kazen naar boven. Wij maken er een punt van om onze
    klanten enkel kazen aan te bieden als ze “à point” zijn gekomen, het moment waarop
    ze ten volle kunnen getuigen van hun eigenheid en volle smaakdiepte.  Hierin ligt dan ook onze passie en ons
    vakmanschap.

    Om dit vakmanschap in de verf te
    zetten nodigen we  u uit op de 1e
    editie van de “Dag van de Erkende
    kaasrijpers”
    om onze heerlijke kazen te komen proeven.

    zondag 1 oktober:


    U bent van harte welkom!

     

    Hilde en haar team.


  • Hildes Kaasboetiek behoort tot de eerste ‘Erkende Kaasrijpers’ van België

    Hildes Kaasboetiek behoort tot de eerste ‘Erkende Kaasrijpers’ van België

    Basisvoorwaarde is de validatie door een erkend controleorganisme (OCI) van het HACCP autocontrolesysteem, waaronder dus het speciale HACCP plan voor kaasrijping (Gids detailhandel 007) en het beschikken over twee afzonderlijke rijpingskamers. Bijkomende voorwaarden zijn onder meer een minimum assortiment van gerijpte kazen  (minimum 60% van de 5 verschillende kaasfamilies) en hoevekazen (minimum 17%). De kazen moeten in bedieningsformule worden verkocht. Het label en de extra voorwaarden zullen op basis van een lastenboek jaarlijks worden gecontroleerd en gevalideerd door Qualtiy Control. Tot slot engageren de houders van het kwaliteitslabel ‘Erkende Kaasrijper’ zich tot voortdurende vorming en periodieke bijeenkomsten van de labelhouders om onderling ervaringen uit te wisselen.

  • Nieuw in ons assortiment: Wrapschotel

    Maak zelf uw wrap met deze mooi gevulde schotel:

    Beleg (tapenades, rauwe hesp,...), wraps, salade

    Je kan deze schotel terug vinden om te bestellen onder de rubriek Tapasschotel


Copyright © Hildes Kaasboetiek 2016

Website ontwikkeld door webpaper.be